Панна котта на фурна е традиционен италиански десерт, родственик на крем карамела, бърз и лесен за приготвяне. Не трябва да се бърка с класическата панна котта, която се приготвя със желатин без печене. Моята рецепта е с амаретти, вид италиански ароматни сухи бисквити, приготвени от белтъци, семки от кайсиеви ядки и захар.
Продукти:
4 яйца
500 г. прясна сметана
6 лъжици захар
20 бр. амаретти
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180°С и започнете с приготвянето на карамел в тавичката, в която ще печете десерта. В случая използвам алуминиев съд с овална форма (26см/18см), но вие можете да го направите в тортиера с диаметър 23-24 см. Покриийте дъното с няколко лъжици захар, загрейте и разстелете равномерно карамела, завъртайки леко тавичката. Внимание: никога не докосвайте с ръка карамела, достига температури над 100 °! Оставете го да изстине леко.
Разбийте яйцата със захарта, добавете сметаната и накрая бисквитите натрошени. Смесете всичко и изсипете сместа в тавичката.
Печете на 160 ° на водна баня за около час и половина в предварително загрятата фурна. Водата не трябва да завира, добавете студена вода, ако е необходимо. Десертът е готов, когато достигне консистенцията на крем.
Продукти:
4 яйца
500 г. прясна сметана
6 лъжици захар
20 бр. амаретти
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180°С и започнете с приготвянето на карамел в тавичката, в която ще печете десерта. В случая използвам алуминиев съд с овална форма (26см/18см), но вие можете да го направите в тортиера с диаметър 23-24 см. Покриийте дъното с няколко лъжици захар, загрейте и разстелете равномерно карамела, завъртайки леко тавичката. Внимание: никога не докосвайте с ръка карамела, достига температури над 100 °! Оставете го да изстине леко.
Разбийте яйцата със захарта, добавете сметаната и накрая бисквитите натрошени. Смесете всичко и изсипете сместа в тавичката.
Печете на 160 ° на водна баня за около час и половина в предварително загрятата фурна. Водата не трябва да завира, добавете студена вода, ако е необходимо. Десертът е готов, когато достигне консистенцията на крем.
Охладете във формата и оставете в хладилника за поне 5-6 часа (дори един цял ден) преди сервиране.
Buon appetito! Saluti!
Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗