Това е моята рецепта за вкусни спагети с калмари. Освен спагети
можете да използвате и лингуине (плоски спагети). Изключително важно
е приготвянето на калмарите първоначално в тигана да бъде на силен огън и да не
продължава повече от 3-4 минути, защото иначе месото се втвърдява.
Продукти за 2-а души:
200 g спагети
4-5 бр. средно големи калмари
3-4 малки доматчета cherry
чесън
връзка магданоз
1 глава лук
1 мъничко сухо люто чушле
зехтин
200 g спагети
4-5 бр. средно големи калмари
3-4 малки доматчета cherry
чесън
връзка магданоз
1 глава лук
1 мъничко сухо люто чушле
зехтин
Приготвянe:
Ако използвате замразени калмари, трябва да бъдат размразени и изцедени от водата преди да започнете да ги готвите. Почистете вътрешността, махнете костта им и тъмносивата мембрана (кожата), от главата отделете и вземе пипалата.
Ако използвате замразени калмари, трябва да бъдат размразени и изцедени от водата преди да започнете да ги готвите. Почистете вътрешността, махнете костта им и тъмносивата мембрана (кожата), от главата отделете и вземе пипалата.
Нарежете на ситно магданоза, лука и чесъна, а доматенцата- наедро.
В сгорещен тиган с 3-4 лъж. зехтин запържете на среден огън до златист
цвят лука, сложете накрая чесъна и чушлето. Махнете ги от тигана и ги сложете
в друг съд.
Сложете в тигана 3-4 лъжици олио и нарязаните на колелца калмари и пипалата. Гответе ги на силен огън, бъркайки енергично не повече от 3-4 минути.
Сложете в тигана 3-4 лъжици олио и нарязаните на колелца калмари и пипалата. Гответе ги на силен огън, бъркайки енергично не повече от 3-4 минути.
Прибавете доматчетата, чесъна и лука, намалете котлона и гответе така още 3-4 минути. Изключете котлона и прибавете наситно нарязания магданоз и покрийте с капак тигана.
Още докато
приготвяте соса (в крайната му фаза), сварете спагетите в дълбока
тенджера с кипяща подсолена вода. Изцедете ги al dente (деликатен момент в
крайната фаза на варенето, т.е. минута преди да е изтекло
необходимото време за приготвянето им, т.е. вижте минутите, указани
на опаковката).
После ги сложете в тигана със соса с калмарите и продължете да ги готвите още една минута на силен огън, разбърквайки енергично.
Сервирайте веднага пастата.
После ги сложете в тигана със соса с калмарите и продължете да ги готвите още една минута на силен огън, разбърквайки енергично.
Сервирайте веднага пастата.
Buon appetito!
До скоро! :-)
Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗