Спагети с калмари (Spaghetti con calamari)

  Това е моята рецепта за вкусни спагети с калмари. Освен  спагети можете да използвате и лингуине (плоски спагети). Изключително важно е приготвянето на калмарите първоначално в тигана да бъде на силен огън и да не продължава повече от 3-4 минути, защото иначе месото се втвърдява.
Продукти за  2-а души:
200 g спагети
4-5 бр. средно големи калмари
3-4 малки доматчета cherry
чесън
връзка магданоз
1 глава лук
1 мъничко сухо люто чушле
зехтин
Приготвянe:
Ако използвате замразени калмари, трябва да бъдат размразени и изцедени от водата преди да започнете да ги готвите.  Почистете  вътрешността, махнете костта им и тъмносивата мембрана (кожата), от главата отделете и вземе пипалата.  

Нарежете на ситно магданоза, лука и чесъна, а доматенцата- наедро. 
В сгорещен тиган с 3-4 лъж. зехтин запържете на среден огън до златист цвят лука, сложете накрая чесъна и чушлето. Махнете ги от тигана и ги сложете в друг съд.
Сложете в тигана 3-4 лъжици олио и  нарязаните на колелца калмари и пипалата. Гответе ги на силен огън, бъ
ркайки енергично  не повече от 3-4 минути.  


Прибавете  доматчетата, чесъна и лука, намалете котлона и гответе така  още 3-4 минути.  Изключете котлона и прибавете наситно нарязания магданоз и покрийте с капак тигана.
Още докато приготвяте соса (в крайната му фаза), сварете спагетите в дълбока тенджера с кипяща  подсолена вода. Изцедете ги al dente (деликатен момент в крайната фаза на варенето, т.е. минута преди да е изтекло  необходимото време за приготвянето им, т.е. вижте минутите, указани на опаковката).
После ги сложете в тигана със соса с калмарите и продължете да ги готвите още една минута на силен огън, разбърквайки енергично.
Сервирайте веднага пастата.

Buon appetito!
До скоро! :-) 

Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗

  

ЗА КОНТАКТ

Nome

Email *

Messaggio *