Здравейте!
Песто ала
дженовезе е световно известен студен
сос, специалитет на град Генуа и област
Лигурия, откъдето произлиза и името му.
Особено е разпространен в Северна Италия, използва се за приготвянето на
паста, придружава различни ястия от така нар. cucina casalinga. Оригиналната рецепта на соса съдържа:
листа босилек, зехтин, сирене Пекорино и Пармиджано Реджано, кедрови ядки,
чесън и сол, счукани по традиция в
мраморно хаванче. Продуктите трябва да са
в свежо състояние, т.е. нищо не
се пържи, както се посочва в рецептите на някои български
готварски сайтове.
Моята рецепта е много бърза и с по- деликатен вкус, тъй като не използвам чесън и пекорино.
И така за приготвянето на спагети с песто ала Дженовезе за 4 души, са ви необходими:
Моята рецепта е много бърза и с по- деликатен вкус, тъй като не използвам чесън и пекорино.
И така за приготвянето на спагети с песто ала Дженовезе за 4 души, са ви необходими:
400 г спагети
40 г свеж босилек,
само листата
50 г кедрови ядки
40 г сирене “Грана Падано” или Пармиджано
около 100 г зехтин
сол на вкус
40 г сирене “Грана Падано” или Пармиджано
около 100 г зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Измийте листата
от босилек и ги подсушете, добавете ядките, пармиджаното и половината от зехтина.
Пасирайте всичко, добавяйки постепенно останалата част от олиото до получаване на кремообразна хомогенна смес.
В дълбока тенджера, пълна повече от половината с вряща вода, сложете да се вари пастата (вижте минутите за приготвяне на пастата, указани на опаковката). Изцедете я от водата и прибавете соса, разбъркайте добре и сервирайте веднага.
Пасирайте всичко, добавяйки постепенно останалата част от олиото до получаване на кремообразна хомогенна смес.
В дълбока тенджера, пълна повече от половината с вряща вода, сложете да се вари пастата (вижте минутите за приготвяне на пастата, указани на опаковката). Изцедете я от водата и прибавете соса, разбъркайте добре и сервирайте веднага.
Можете да
приготвите вашето песто в по- голямо количество, сложете го в стъклен буркан и
го покрийте с две – три лъжици зехтин. Съхранявайте го до 3-4 дни в хладилник.
Buon appetito! :-)
Buon appetito! :-)
Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗