Броколите произхождат
от Италия (броколи
означава в множествено число "цъфтящи върхове на зелето"), в древноримските времена този зеленчук е бил
произведен от дивото зеле.
Той бързо се разпространява в Близкия изток,
където е бил ценен поради своите ядивни цветни глави и в последствие е бил
допълнително култивиран в Италия. Броколите са
пренесени в Съединените щати през колониалните времена и популяризирани от
италианските емигранти. Поднасят
се като гарнитура или служат за приготвяне на вкусна паста, традиционно
приготвяна в Южна Италия. Най-популярният вариант е oрекиете (orecchiette) с броколи.
Ето и моята рецепта, като в случая използвах ниокети сарди:
Продукти (за
двама души):
200 г ниокети
сарди (или орекиете, ако не ги откриете в
супермаркета)
300 г броколи
50 г пармезан
4 лъжици зехтин
3-4 аншуа
1 скилидка чесън
1 мъничко сухо люто
чушле
Приготвянe:
Измийте добре броколите, като махнете стъблата преди това и ги нарежете.
Вземете голяма тенджера и я напълнете с вода, малко преди да
заври добавете три
лъжици едра сол (или една
лъжица ситна обикновена сол) и броколите. Оставете да врат близо 5 минути. Пробвайте броколите дали са
готови с помощта на вилица. Внимавайте с варенето, тъй като не трябва да
са твърди, но не трябва и да се разкашват.
Почистете и нарежете на ситно чесъна и го сложете да се запържи леко на слаб огън в тиган с 3-4 лъжици зехтин. Добавете чушлето нарязано наситно, разтворете вътре аншуато, бъркайки непрекъснато и спрете котлона, внимавайте чесъна да не потъмнява.
Почистете и нарежете на ситно чесъна и го сложете да се запържи леко на слаб огън в тиган с 3-4 лъжици зехтин. Добавете чушлето нарязано наситно, разтворете вътре аншуато, бъркайки непрекъснато и спрете котлона, внимавайте чесъна да не потъмнява.
Извадете броколите с помощта на решетъчна лъжица и ги сложете в тигана, а пастата сварете в същата вода. Изцедете я "ал денте" (al dente - деликатен момент в крайната фаза на варенето, т.е. минута преди да е изтекло необходимото време за приготвянето, вижте минутите, указани на опаковката). Добавете сварените ниокете към броколите и гответе още половин минута на среден огън, разбърквайки непрекъснато.
Сервирайте веднага, поръсете обилно със ситно настъргано пармиджано.
Buon appetito! Saluti!
Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗