Пикантни ниокети сарди с броколи (Gnocchetti sardi piccanti con broccoli)

Броколите произхождат от Италия (броколи означава в множествено число "цъфтящи върхове на зелето"), в  древноримските времена този зеленчук е бил произведен от дивото зеле.
Той бързо се разпространява в Близкия изток, където е бил ценен поради своите ядивни цветни глави и в последствие е бил допълнително култивиран в Италия. Броколите са пренесени в Съединените щати през колониалните времена и популяризирани от италианските емигранти. Поднасят се като гарнитура или служат за приготвяне на вкусна паста, традиционно приготвяна в Южна Италия. Най-популярният вариант е oрекиете (orecchiette) с броколи. 

Ето и моята рецепта, като в случая използвах ниокети сарди:

Продукти (за двама души):
 
200 г ниокети сарди (или орекиете, ако не  ги откриете в супермаркета)
300 г броколи
50 г пармезан
4 лъжици зехтин
3-4 аншуа
1 скилидка чесън
1 мъничко сухо люто чушле

Приготвянe:
Измийте добре броколите, като махнете стъблата преди това и ги нарежете.
Вземете голяма тенджера и я напълнете с вода, малко преди да заври добавете три лъжици едра сол (или една лъжица ситна обикновена сол) и броколите. Оставете да врат близо 5 минути. Пробвайте броколите дали са готови с помощта на вилица. Внимавайте с варенето, тъй като не трябва да са твърди, но не трябва и да се разкашват.
Почистете и нарежете на ситно чесъна и го сложете да се запържи леко на слаб огън в тиган с 3-4 лъжици зехтин. Добавете чушлето нарязано наситно, разтворете вътре аншуато, бъркайки непрекъснато и спрете котлона, внимавайте чесъна да не потъмнява.


Извадете броколите с помощта на решетъчна лъжица и ги сложете в тигана, а пастата сварете в същата вода. Изцедете я "ал денте" (al dente - деликатен момент в крайната фаза на варенето, т.е. минута преди да е изтекло  необходимото време за приготвянето, вижте минутите, указани на опаковката). Добавете сварените ниокете към броколите и гответе още половин минута на среден огън, разбърквайки непрекъснато.
Сервирайте веднага, поръсете обилно със ситно настъргано пармиджано.

Buon appetito! Saluti! 

Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗

ЗА КОНТАКТ

Nome

Email *

Messaggio *