Истинска шоколадова
торта, а приготвянето й - изключително лесно. За тази рецепта искам да кажа
едно голямо "благодаря" на Джейми Оливър!
Резултатът е наистина впечатляващ!
Продукти:
250 г краве масло
300 г орехи /или белени бадеми или смес от двете/
300 г черен шоколад /със 75-80% какао/
100 г захар
6 яйца
Приготвянe:
Включете фурната на 180°C.
Пригответе тавичка с диаметър 23 см, дъното на която да бъде покрито с хартия за печене. Намажете я обилно с краве масло и поръсете с галета. Аз използвам тефлонова тавичка с отлепващо се дъно.
Смелете ситно орехите /или бадемите/ и 250 г от шоколада и ги объркайте. Отделете белтъците от жълтъците и ги поставете в дълбок идеално чист съд. Разбийте на сняг белтъците с щипка сол, като внимавате сред белтъците да не е попаднала дори и малка частичка от жълтъкците.
В друг съд разбийте кравето масло, което трябва да бъде със стайна температура, със захарта и жълтъците.
Объркайте внимателно, за да не спаднат белтъците, всичко с помощта на дървена лъжица и изсипете сместа в тавичката. После сложете с ръка, на различни места в сместта, останалите 50 г шоколад, начупен на парчета.
Печете тортата на 180-190°С около 30 минути без да отваряте фурната, покрийте я с пергаментова хартия и печете още 30 минути. Извадете я от тавичката и я оставете да изстине.
Покрийте с шоколадова
глазура.
За шоколадовта глазура са необходими: 100 г черен шоколад и 10 г краве масло. Разстопете на водна баня шоколада и размесете с кравето масло.
Покрийте тортата с глазурата и я разстелете с нож, с намокрено острие.
Поръсете с шоколадови стърготини или пръчици (по ваш избор) и оставете тортата в хладилника поне два часа преди да сервирате.
Saluti! До скоро! :-)