Рагу
болонезе или салса болонезе, световно известен сос от мляно месо и зеленчуци, e специалитет на област Емилия Романя и един от
символите на италианската кухня.
Салса
болонезе в Италия има много варианти, интерпретиранa е по различни начини,
най-вече при избора на вида на месото, което се използва или времето за
готвене.
Днес бих искала да ви предложа моята ревизитация (със съвсем леки изменения) на рецептата за рагу
болонезе, което се приготвя традиционно в дома на съпруга ми в Болоня.
В случая, на моите гости от чужбина, предложих за вечеря гарганели с рагу болонезе, но може да
използвате и друг вид паста (спагети или макарони). С този вид рагу можете да направите и вкуснa лазаня ала
Болонезе!
Продукти:
350
г мляно свинско месо
350
г мляно говеждо месо
150
г нарязана на ситно панчета (панчета е типичен месен продукт от традиционната
италианска кухня, прави се от стомаха на прасето; ако не я откриете в българските
хранителни вериги, може да я заместите със същото количество свинско мляно
месо)
500
г белени домати (доматено пюре)
2
големи моркова
2
средни глави лук
2
стъбла целина (селъри)
4
супени лъжици зехтин
2
супени лъжици доматен концентрат (в тубички ще го откриете в големите хранителни вериги)
2
стръка мащерка
сол
и смлян черен пипер на вкус
настъргано пармиджано
настъргано пармиджано
Начин
на приготвяне:
Обелете морковите и целината (премахнeте
нишките от стъблата); нарежете
не
много ситно лука, морковите и целината, можете да използвате и кухненски робот.
В дълбока тенджера с тежко дъно запържете зеленчуците с 4 супени лъжици зехтин, бъркайки непрекъснато няколко минути.
В дълбока тенджера с тежко дъно запържете зеленчуците с 4 супени лъжици зехтин, бъркайки непрекъснато няколко минути.
След това прибавете каймата и гответе така десетина минути, докато придобие златисто- кафява коричка, не трябва да има вид на варено месо.
Прибавете
доматите, концентрата от домати, мащерката, сол и пипер на вкус, оставете да
ври час и половина (може и два) на слаб огън.
В случая преместих всичко в керамичен тиган с капак, удобен за варенето на салса болонезе. Разбърквайте отвреме - навреме и добавяйте по мъничко вода, ако е необходимо.
В случая преместих всичко в керамичен тиган с капак, удобен за варенето на салса болонезе. Разбърквайте отвреме - навреме и добавяйте по мъничко вода, ако е необходимо.
В дълбока тенджера (пълна повече от половината) с вряща вода, сварете пастата (вижте минутите за приготвяне, указани на опаковката).
Изцедете гарганелите от водата и прибавете част от соса (необходими са близо четири супени лъжици на порция паста) .
Сервирайте веднага с настъргано пармиджано.
Съхранявайте
рагу болонезе до 3 дни (най-много) в хладилника, в херметически
затворена кутия или го замразете
разделен на порции, както често правя
вкъщи :-)
Saluti! До скоро! :-)
Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗