Страхотни са, опитайте ги!
В нашата
къща, както вече се досещате, обожаваме пицата и се консумира поне веднъж седмично. В този случай направих два вида пицa:
с доматен сос и моцарела, т.е. "Margherita" и със Speck (шпек) - пушен свински бут, продукт на Алто Адидже.
Ето и рецептата:
Продукти
за тестото:
450 г. бяло брашно от мека пшеница
4
лъжици брашно от твърда пшеница
кубче
мая за хляб или бирена мая
250
г. топла вода (не повече от 40 градуса)
7 г. сол
10 г. захар
20 г. зехтин
Продукти
за ароматния сос и гарнирането на пицата:
1
консерва от 250 г. белени домати
2
скилидки чесън
2
лъжици зехтин
150 г. моцарела
стръкче мащерка
стръкче мащерка
щипка
сол
100 г. шпек
100 г. шпек
Пригответе една голяма купа с 200 г. от водата и разтворете маята и захарта вътре. Прибавете брашното и разбъркайте добре, разтворете солта в останалата част от водата и я прибавете.
N.B! Прясната мая не трябва да бъде в пряк контакт със солта, защото има риск тестото ви да не втаса. Замесете меко тесто, прибавяйки и олиото, оставете да втаса за около два часа на
топло място, покрито с намокрена кърпа или в голям найлонов
плик, поръсено леко с брашно.
За соса: разбийте с мини пимера доматите с чесъна, две лъжици зехтин и щипка сол.
Загрейте фурната на 220 градуса.
Втасалото тесто омесете леко и оформете малки пици и ги поставете в намазана с олио тава, разпределете отгоре доматения сос и кондимента, печете пиците 15-тина минути на 200°C.
Buon appetito! :-) Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗