Спагети "Карбонара" (Spaghetti alla carbonara)



Вкусни, семпли, истинска класика!
Карбонара е и един от любимите ми сосове, приготвя се с традиционните италиански продукти гуанчале или панчета - видове сланина, популярни в Италия, които придават специфичния вкус на тази известна в цял свят паста.
Днес ви предлагам моята рецепта, в която използвам панчета и добавям тиквичка, получава се интересна комбинация.  По ваше желание можете да прибавите и малко течна прясна сметана към разбитото яйце.
Приготвянето на този вид спагети е особено лесно,  но има и някои тънкости, затова изисква и повишено внимание в определени моменти.
Сега ще се постарая да опиша подробно стъпка по стъпка, особено важно е яйцето да остане в течно състояние!

Продукти за 2 души:
200 г спагети
150 г панчета (гуанчале или бекон, ако не  откриете италианските продукти)
50 г пармиджано
2 яйцa
1 тиквичка
щипка черен пипер
щипка сол
3 лъжици зехтин
3-4 лъжици течна сметана
Приготвянe:  


Нарежете на кубченца панчетата и тиквичката (дръжте ги в отделни съдове). В тефлонов тиган запържете първо панчетата с 2-3 лъжици зехтин. Когато се зачерви, я прехвърлете в друг съд и на нейно място сложете тиквичката като процедирате по същия начин.
В друг съд разбийте яйцата с вилица и прибавете памиджаното, наситно настъргано, овкусете с черен пипер и щипка сол.
Когато е готова и тиквичката, спрете котлона и добавете отново в тигана панчетата.
В дълбока тенджера с кипяща вода (напълнете с вода повече от половината) сложете да се варят спагетите.
Изцедете ги ал денте (al dente), деликатен момент в крайната фаза на варенето, т.е. минута преди да е изтекло  необходимото време за приготвянето им (вижте минутите, указани на опаковката). Един съвет: запазете отделно малко от водата, в която са варени спагетите.
Следваща стъпка: спрете котлона, върнете обратно в тенджерата (в никакъв случай не използвайте тигана) изцедените от водата спагети, прибавете панчетата с тиквичката и изсипете вътре яйцето, бъркайки енергично така минутка. Яйцето трябва да остане в течно състояние, затова прибавете и малко от водата, в която са варени спагетите.

Сервирайте веднага пастата.
Вино: ароматно розе тип Монтепулчано
д
Абруцо (Montepulciano d’Abruzzo)

Buon Appetito!
Saluti! До скоро! :-)

Виж още:

Спагетти с песто алла дженовезе

 

ЗА КОНТАКТ

Nome

Email *

Messaggio *