Кастанячо е особен вид торта от кестеново брашно, специалитет на Апенините и по- точно в областите Емилия- Романя, Пиемонте, Тоскана и Лигурия. Традиционно се приготвя в есенно- зимния сезон от кестеново брашно, вода, зехтин, кедрови ядки и стафиди, има варианти, в които се прибавя розмарин и други сухи плодове. Другата особеност на тортата кастанячо е, че не втасва (не се учудвайте, че липсва мая за сладки или бакпулвер) и в нея не се слагат яйца. Поднася се с чаша ново вино или сладки вина като Vin Santo. Днес ви представям тази интересна рецепта, бърза и лесна за приготвяне, в която използвам прясно мляко и бадеми, опитайте и вие!
Продукти за 12 порции (тава с диаметър 24- 26 см)
450 г кестеново брашно
480 г прясно мляко
2 с. лъжици зехтин
2 с. лъжици захар
20 г краве масло
шепа стафиди
шепа бадеми (или кедрови ядки)
щипка сол
Приготвяне:
Накиснете стафидите в чаша с топла вода, за да омекнат. В голяма купа сложете брашното и започнете да прибавяте млякото, бъркайки, до получаването на кремообразна смес с хомогенна консистенция, затова ако е необходимо, добавете и малко вода. Прибавете щипка сол, захарта, част от бадемите, нарязани наедро и стафидите, накрая добавете олиото и разбъркайте добре отново.
Намаслете тава с диаметър 24- 26 см (най- добре да бъде с отлепващо се дъно), в която ще печете сладкиша и излейте сместта вътре- трябва да получите блат с дебелина около 2 см. Сложете отгоре останалите бадеми и по мъничко краве масло на няколко места. Печете около час, в предварително загрята да 180 °С. Готовият сладкиш трябва да бъде тъмен на цвят и с коричка отгоре, оставете го да изстине и поръсете с пудра захар.
Buon appetito! Saluti!
Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗