Кастанячо (Castagnaccio)




Кастанячо е особен вид торта от кестеново брашно, специалитет на Апенините и по- точно в областите Емилия- Романя, Пиемонте, Тоскана и Лигурия. Традиционно се приготвя в есенно- зимния сезон от кестеново брашно, вода, зехтин, кедрови ядки и стафиди, има варианти, в които се прибавя розмарин и други сухи плодове. Другата особеност на тортата  кастанячо е, че не втасва (не се учудвайте, че липсва мая за сладки или бакпулвер) и в нея не се слагат яйца. Поднася се с чаша ново вино или сладки вина като Vin Santo. Днес ви представям тази интересна рецепта, бърза и лесна за приготвяне, в която използвам прясно мляко и бадеми, опитайте и вие!

Продукти за 12 порции (
тава с диаметър 24- 26 см)
450 г кестеново брашно
480 г прясно мляко
2 с. лъжици зехтин
2 с. лъжици захар
20 г краве масло
шепа стафиди
шепа бадеми (или кедрови ядки)
щипка сол

Приготвяне:

Накиснете стафидите в чаша с топла вода, за да омекнат. В голяма купа сложете брашното и започнете да прибавяте млякото, бъркайки, до получаването на кремообразна смес с хомогенна консистенция, затова ако е необходимо, добавете и малко вода. Прибавете щипка сол, захарта, част от бадемите, нарязани наедро и стафидите, накрая добавете олиото и разбъркайте добре отново.

Намаслете тава с диаметър 24- 26 см (най- добре да бъде с отлепващо се дъно), в която ще печете сладкиша и излейте сместта вътре- трябва да получите блат с дебелина около 2 см. Сложете отгоре останалите бадеми и по мъничко краве масло на няколко места.  Печете около час, в предварително загрята да 180 °С. Готовият сладкиш трябва да бъде тъмен на цвят и с коричка отгоре, оставете го да изстине и поръсете с пудра захар.

 

 Buon appetito! Saluti! 

Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗


ЗА КОНТАКТ

Nome

Email *

Messaggio *